REGGELIZŐKRÉMEK
(ha nem akarunk felvágottakat, májkrémeket, egyéb adalékokban bővelkedő élelmiszereket enni)
Köles túrókrém
25 dkg túrót összetörünk villával, vagy szűrőkanálon átnyomhatjuk, (burgonyanyomón is lehet) hozzákeverünk 3-4 evőkanál főtt kölest, tengeri sóval, reszelt nyers hagymával (lilahagymával), piros paprikával (pici piros arany is lehet) kikeverjük, őrölt köménnyel, más ízlés szerinti fűszerekkel ízesíthető. vagy tejföllel, vagy joghurttal tehetjük még krémesebbé.
Lehet édes változatban is készíteni, ekkor mazsolát, vaniliáscukrot, apróra vágott aszalt gyümölcsöket teszünk bele.
Vadas (ízű) reggelizőkrém
2 sárgarépát és 2 szál gyökeret pici olajon vagy vajon megpárolunk (teljesen puhára) csipetnyi sóval, fehérborssal. Botmixerrel összetörjük, hozzáadunk 3-4 keményre főtt tojást, 1-2 kanál tejfölt, (vagy joghurtot) ízlés szerint mustárt és frissen facsart citromlevet. Nagyon finom, egy hirtelen ötlet volt, de azt hiszem, örök kedvenc lesz a recepttáramban.
Vöröslencsekrém
15 dkg vöröslencsét 1-2 órára beáztatunk, közben egy kis fej hagymát világosra pirítunk, s ezen egy paradicsomot, egy paprikát és egy nagyobb apróra vágott sárgarépát félig megpárilunk, majd hozzáadjuk a leszűrt lencsét. Ha teljesen puha minden összetevő, botmixerrel krémesre keverjük, közben adhatunk hozzá fűszereket ízlés szerint, akár egy főtt tojást is, vagy 1-2 kanál tejfölt, vagy natúr joghurtot, ha az állaga megkívánja.
Fűszerekben illik hozzá az ázsiai citromfű, a bazsalikom, pici rozmaring vagy fehér-, illetve a cayenne-i bors is.
Folyt köv.........